Last van vermoeidheid

Vermoeidheid kan iemand flink beperken in het dagelijkse leven. Gezonde aanpassingen aan de leefstijl kunnen de klachten een stuk verminderen en kunnen helpen bij energietoename. Weinig energie wordt ook wel vermoeidheid of moeheid genoemd. Energie wordt omschreven als het vermogen om te handelen. Met handelen wordt het verrichten van de dagelijkse bezigheden bedoeld. Het uitvoeren van normale dagelijkse activiteiten wordt steeds moeilijker, wanneer weinig energie beschikbaar is. Iedereen heeft wel eens minder energie. Het energieniveau kan tijdelijk verlagen door stress of ziekte. Het energieniveau kan ook langdurig verlagen. Veelal hebben mensen dan het gevoel achter de feiten aan te lopen. Ze komen nergens meer aan toe en worden overal moe van.

Oorzaken vermoeidheid

Er zijn twee vormen van vermoeidheid, namelijk acute en chronische vermoeidheid. Acuut betekent plotseling opkomend en kortdurend. Chronisch betekent herhaaldelijk terugkerend en langdurend. Acute vermoeidheid treedt op als een alledaagse klacht. Deze vorm gaat meestal vanzelf weer over. Een goede nachtrust of een ochtend uitslapen verricht wonderen. Acute vermoeidheid kan worden veroorzaakt door:

 • bijwerkingen van een geneesmiddel
 • gebrek aan lichaamsbeweging
 • slaapproblemen
 • stress
 • pijn

Chronische vermoeidheid kan wekenlang of zelfs maandenlang duren. Deze vorm kan duiden op een onderliggende aandoening. Soms heeft men moeite om uit bed komen of kan men dagelijkse bezigheden nauwelijks uitvoeren. Waarschijnlijk is de vermoeidheid dan een symptoom van een onderliggend probleem. Aandoeningen die vermoeidheid kunnen veroorzaken zijn:

 • kanker
 • overbelasting
 • hartaandoeningen
 • psychische aandoeningen
 • vermoeidheid na een operatie
 • lage bloedsuiker (hypoglykemie)
 • ziekte van Pfeiffer
 • Trage schildklier
 • Bloedarmoede (anemie)
 • lage bloeddruk (hypotensie)

Gezondere leefstijl en minder vermoeidheid

Vermoeidheid kan mede worden bestreden door:

 • Verkeerde voeding kan een oorzaak zijn van vermoeidheid. Het veranderen van het voedingspatroon kan klachten verminderen. Ook de klachten van vermoeidheid met een lichamelijke of onbekende oorzaak. Vermoeidheid kan worden verminderd door een regelmatig eetpatroon. Onregelmatig eten leidt tot schommelingen van de (bloed)suikerspiegel oftewel de (bloed)glucosespiegel.
 • Het slaapritme te verbeteren. Een goede nachtrust vormt de basis voor de dagelijkse energie. De kwaliteit van de slaap is belangrijker dan de duur. Hoe dieper men slaapt, hoe meer men uitrust. Een korte, maar diepe slaap (een dutje) kan dus meer effect hebben op de energietoename dan een twee uur durende slaap.
 • Het lichaam te versterken. Regelmatig bewegen maakt het lichaam sterker. Hoe fitter het lichaam is, hoe meer energie het heeft. Het lichaam wordt goed doorbloed en de waarden van een aantal belangrijke stoffen worden verhoogd. Zo pept sporten lichaam en geest op.
 • Het hoofd leeg te maken. Stress veroorzaakt energieverlies, want ronddwalende gedachten door problemen maken moe. Ontspannen kan helpen om meer energie te krijgen. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen, zoals ademhalingsoefeningen doen, rustmomenten pakken en ergernissen vermijden.

Waar te beginnen?

Binnen het netwerk van Leefstijl Zeewolde zijn er een aantal mensen die op verschillende manieren kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid. Neem contact op met Fysiotherapie Houtwal voor de mogelijkheden.